Marika Ivanová

Nesmyslnost zákazu burkin

24. 08. 2016 17:01:53
V poslední době se velmi živě diskutuje o burkinách, tedy plavkách zahalující celé tělo, které používají muslimské ženy. V tomto článku bych chtěla poukázat na to, proč je tento zákaz zcela kontraproduktivní.

Několik francouzských měst zakázalo nošení burkin na místních plážích. Ženy, které tento zákaz poruší, jsou buď vykázany, nebo musí zaplatit pokutu. Dokonce v jednom případě byla žena za přítomnosti policie donucena svléknout tyto svršky. Informoval o tom server The Guardian:

https://www.theguardian.com/world/2016/aug/24/french-police-make-woman-remove-burkini-on-nice-beach

Z pročítání diskusí na českém internetu jsem nabyla dojmu, že lidé vesměs tento zákaz vítají a podporují. Dle mého názoru je zákaz burkin zcela nesmyslný. Rozeberme jednotlivé argumenty obhajující toto kontroverzní pravidlo.

Burkini znesnadňují integraci

Právě naopak. Žena, která jde na pláž, byť v burkinách, se velmi dobře adaptuje na místní zvyklosti a tradice. Navíc, v konzervativních muslimských rodinách by i ty burkini byly spíš nepřijatelné. Žena koupající se společně s cizími muži, navíc v plavkách které dávají tušit její křivky, by jistě nenašla pochopení v ortodoxních muslimských kruzích.

Celotělové plavky jsou nehygienické

Tak to taky moc neprojde. Burkini jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako běžné plavky.

Burkini jsou náboženský symbol a mohou vyvolávat napětí

To už je trochu blíže realitě, ovšem stejně se to tím problém nevyřeší. Ano, burkini jsou částečně i náboženký symbol, ovšem úplně stejná kategorie je muslimský šátek (hidžáb). Takže by se musel zakázat i ten, aby tento argument byl opodstatněn. Ovšem to by zcela jistě vedlo k vlně nevole v místní muslimské komunitě, nehledě na to, že by to bylo velmi drastický zásah do soukromí. Navíc určit, zda ten či onen šátek je náboženský symbol je poněkud problematické a asi ani dost dobře nelze. Musel by se zakázat i křížek na krku či židovská kippa a je pochopitelné, že taková autoritářská pravidla se asi nikomu moc zavádět nechce. Něco jiného je zákaz zahalování obličeje na veřejných místech, kde lze argumentovat bezpečností a problematickou identifikací. To však s burkinami nelze v žádném případě srovnávat.

Zahalování je symbolem útlaku, osvoboďme trpějící muslimky v burkinách

Tento argument je opravdu úsměvný. Tedy chceme osvobodit ženy, a tak pošleme 4 uniformované muže, kteří jim nařídí se vysvléct. Copak je nošení bikin nutnou podmínkou emancipace? Chceme osvobodit ženy a tak jim příkážeme, jak se mají oblékat. Lidé používající tento argument nejspíš žádného muslima nepotkali.

V Saúdské Arábii se taky nemůžu koupat v bikinách

Saúdská Arábie je kapitola sama pro sebe a nerada bych to zde příliš rozváděla, protože by se o tom dalo napsat mnohé. Každopádně zákony této bohaté blízkovýchodní země jsou kritizovány ze strany muslimů i nemuslimů. Opravdu chceme být jako oni?

Naše země, naše pravidla

O tom samozřejmě žádná. Zákony se dodržovat musí. Bohužel, zákaz burkin bude mít za následek jen to, že tyto ženy na pláže zkrátka chodit přestanou. Místo toho se budou vesele integrovat u tureckých telenovel. V Evropě se vedou plamenné diskuse o burkinách, ale nadále se neřeší skutečné problémy na předměstích velkých evropských metropolí s vysokou nezaměstnaností, kde kvete kriminalita a takové prostředí je velmi hojné na frustrovanou mládež, která se cítí stigmatizována, diskriminována a je snadno ovlivnitelná různými fanatickými kazateli nenávisti. Různé podobné zákazy navíc tento pocit vyčlenění ještě umocňují. Děláme tak nepřímo službu teroristům, kterým velmi záleží na tom, aby tito mladíci v sobě měli opravdu hodně nenávisti.

Evropské autority si zřejmě moc neví rady. Jsou kritizováni ze strany občanů, že nejsou schopni zajistit bezpečnost a zabránit teroristickým útokům. Jenže to zcela jistě není jednoduché. Aby se zdálo, že teda něco dělají, tak se zaměří na tu nejnepodstatnější věc a zavřou tak ústa nespokojeným voličům, protože konečně se začaly činit nějaké kroky. Že jsou tyto kroky zcela špatným směrem už nějak vyšumí.

Autor: Marika Ivanová | karma: 17.33 | přečteno: 859 ×
Poslední články autora